İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ardunio kod bankası (input-output)

Pinleri Giriş ve Çıkış Olarak Ayarlama (INPUT-OUTPUT)

Bir pinin giriş(INPUT) ya da çıkış(OUTPUT) pini olduğunu arduino kodlarında hazır olarak bulunan “pinMode();” fonksiyonu ile tanımlarız. Bu fonksiyon mutlaka ardunio kod bloğundan birincisi olan void setup() içerisinde kullanılmalıdır.”pin numarası” ve “mod” olmak üzere iki parametre alır. Pin numarası giriş ya da çıkış pini olarak ayarlıyacağınız “pin numarasını”, mod ise “INPUT (giriş)”, “OUTPUT (çıkış)” ya da INPUT_PULLUP modunu temsil eder.

GİRİŞ PİNLERİ:

  • Digital giriş pinleri: Bu pinler, 0 veya 1 değerlerini alan dijital sinyaller için kullanılır. Örneğin, bir düğmeye basıldığında 0 veya 1 değerini alabilir.
  • Analog giriş pinleri: Bu pinler, 0 ile 1023 arasında değişen analog sinyaller için kullanılır. Örneğin, bir sensörün ölçtüğü ısı, nem, gücün mikrovolts cinsinden ölçülen bir değer olarak alınabilir.

ÇIKIŞ PİNLERİ:

  • Digital çıkış pinleri: Bu pinler, 0 veya 1 değerlerini gönderen dijital sinyaller için kullanılır. Örneğin, bir LED’i açmak veya kapatmak için kullanılabilir.
  • PWM çıkış pinleri: Bu pinler, Pulse Width Modulation (PWM) tekniği kullanarak, 0 ile 255 arasında değişen değerleri gönderebilen sinyaller için kullanılır. Örneğin, bir LED’in parlaklığını kontrol etmek için kullanılabilir.

DİĞER PİNLER:

  • Seri haberleşme pinleri: Bu pinler, seri haberleşme kullanarak bilgisayar veya başka bir cihaz ile haberleşmek için kullanılır.
  • ICSP pinleri: Bu pinler, cihazın yazılımını yeniden yüklemek veya başka bir cihazla haberleşmek için kullanılır.
  • GND pinleri: Bu pinler, cihazın negatif(-) gerilime bağlı olması için kullanılır.

UYARI! Arduino modelleri arasında pin yapıları ve sayıları farklılık gösterir, kullandığınız modelin kullanım kılavuzunu mutlaka okuyunuz.

Pinler iki şekilde tanımlanabilir. Birincisi değişken olarak tanımlamak, ikincisi ise doğrudan pin numarasını girmek. Aşağıdaki örneklerde ikiside kullanılmıştır. A0, A1 ve tüm dijital pinlerde kullanılabilir.

INPUT: Arduino pinleri varsayılan olarak giriş (INPUT) olarak ayarlanmıştır. Bu sebepten kod yazarken eğer giriş olarak kullanılacaksa ayrıca belirtmeye ihtiyaç yoktur. Aşağıdaki örneği dikkatlice inceleyin!

led_pini = 2; // Değişken
void setup() {
pinMode(1, INPUT); // 1 numaralı pini, pin numarası ile giriş olarak ayarlar.
pinMode(led_pini, INPUT); // 2 numaralı pini, değişken ile giriş olarak ayarlar.
}

OUTPUT: Pinleri çıkış (sinyal ya da voltaj) olarak kullanmak istediğimiz zaman kullanılır. Bu kodda giriş pininde olduğu gibi void setup() içerisinde kullanılmalıdır.

led_pini = 2; // Değişken
void setup() {
pinMode(1, OUTPUT); // 1 numaralı pini, pin numarası ile çıkış olarak ayarlar.
pinMode(led_pini, OUTPUT); // 2 numaralı pini, değişken ile çıkış olarak ayarlar.
}

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın