İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Linux’da genel komutlar nelerdir?

1- HANGİ OTURUM (KULLANICI) AÇIK?

Bilgisayarınızda farklı yetkilere sahip birden fazla kullanıcı kullanıyorsanız, bu durumda yapacağınız işe göre şu an konsolu hangi kullanıcı ile oturum açtığınızı merak edebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey aşağıdaki komutunu kullanmak.

whoami

Ayrıca bu komut yerine aşağıdaki komutu da kullanabilirsiniz.

id -un

2- HANGİ DİZİNDEYİM, NEREDEYİM?

Linux konsolda kod yazarken bazen kendimizi kaybedip hangi dizin altında işlem yaptığımızı unutabiliriz. Bu durum bazı komutlarda başımızı ağrıtabilir. Örneğin; indirdiğimiz dosyayı nereye indirdiğimizi bilmeyip aramak zorunda kalabiliriz. Nerede olduğumuzu, hangi dizin içerisinde olduğumuzu öğrenmek yapmamız gereken tek şey aşağıdaki komutu konsoldan göndermek ve çıktıyı kontrol etmektir.

pwd

3- ANA DİZİNE NASIL GEÇERİM?

Ana dizine geçmek için komut satırına cd yazmamız yeterlidir.

cd

4- DAHA ÖNCE KULLANDIĞIM KOMUTLARA NASIL ULAŞABİLİRİM?

Geçmişte kullandığımız komutları görmek için “history ” komutu kullanılır. Önemli parametre kullanım örnekleri aşağıdaki gibidir.

history

– Geçmişte kullanıdığımız kodları temizlemek için “-c” parametresi kullanılır.

history -c

– Geçmişte kullandığımız kodları belirli sayıda getirmek için komut sonuna, ne kadar komut görüntülenmesini istediğimizi yazdığımızda konsol ekranında o kadar komut çıktısı görünür. Aşağıdaki komutta son 10 kullandığım komutun görüntülenmesini istemiş olduk!

history 10

– Geçmiş komutları süzerek, aradığımız komuta daha çabuk ulaşmak için; komutun peşine ikinci bir komut olarak süzme komutunu (grep) göndererek istediğimiz komutu daha kolay bulabiliriz. Aşağıdaki komut sayesinde komutların içerisinde “help” kelimesini kullandığımız tüm komutların çıktısı konsolda görebiliriz.

history | grep "help"

5- KONSOL EKRANINI NASIL TEMİZLERİM?

Konsolda sürekli çalıştığımızda hep alt satırda çalışmak bazen canımızı sıkabiliriz. Bu komutla konsol ekranı temizlenir ve imleç ilk satıra çıkar.

clear

6- DİZİN İÇERİSİNDE NELER VAR? NASIL BAKABİLİRİM?

Bulunduğumuz dizin içerisindeki dizin ve dosyaları görmek için ls komutunu kullanırız. Bu komut detay bilgi vermeden dizin altındaki dosya yada dizinleri yatay olarak sıralıyarak çıktı verir. Dizin ve dosyaları detaylı olarak görmek için -l paremetresini kullanırız. Bu parametre sayesinde “yetkileri, dosya mı dizin mi, sahibi, grubu, boyutu ve değiştirilme tarihi” gibi bilgileri görebiliriz. Gizli dosyaları görmek için ise -a parametresini komutumuza ekleriz. Hem detay hem de gizli dosyaları görmek için komutu iki parametre ile beraber kullanabiliriz. Kullanım şekilleri aşağıdaki gibidir.

ls
ls -a
ls -l
ls -al

Line User Interface (LUI). Komutların tüm linux dağıtımlarında ince farklılıkları vardır ve Ubuntu’da denenmiştir.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın